Kortlopende basiscursus koordirigent
 

De provinciale afdelingen van Koor&Stem organiseren elk jaar een reeks KORTLOPENDE BASISCURSUSSEN waar aspirant-dirigenten en dirigenten met beperkte ervaring kunnen kennismaken met het vak. De basiscursussen richten zich tot alle dirigenten of  aspirant-dirigenten zonder dat zij ervaring moeten kunnen voorleggen. Ook dirigenten met ervaring zijn zeer welkom. Alle deelnemers worden individueel begeleid zodat er intens kan worden gewerkt op specifieke vragen.


Koor&Stem West-Vlaanderen vzw werkt hiervoor sinds twee jaar samen met de collega’s van Koor&Stem  Oost-Vlaanderen.  De cursus die West-Vlaanderen dit jaar organiseert is in samenwerking met de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans te Waregem en is gericht op dirigenten van volwassenen koren. Koor&Stem Oost-Vlaanderen richt zich meer specifiek naar dirigenten van jeugd- en kinderkoren, die toch een iets andere aanpak vragen. Dirigenten van jeugd- en kinderkoren zijn ook welkom op deze cursus. De cursus voor jeugd- en kinderkoren wordt volgend jaar door de collega’s van Oost-Vlaanderen georganiseerd.

Al enkele jaren bestaat de mogelijkheid om binnen de structuur van een muziekacademie een cursus koordirectie te volgen. Deze hogere graadcursus behandelt verschillende aspecten die nodig zijn om tot een goede koordirigent uit te groeien: repetitie- en slagtechniek, vocale technieken, partituur- en stijlanalyse, uitvoeringspraktijk en het omgaan met partituurreducties voor pianospel.

In volgende academies kunt u terecht voor de driejarige cursus koordirectie:

  • Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans te Waregem (www.academiewaregem.be) met Jan Vuye en Wim Verdonck.
  • de Academie voor Muziek, Woord en Dans, DKO Panta Rhei aan de Poel te Gent met Patrick Debrabandere en Marian Steyaert.


Waarom een cursus koordirectie volgen?
Vaak worden we met vragen van koren geconfronteerd die hopeloos op zoek zijn naar een dirigent. De vraag naar dirigenten is veel hoger dan het aanbod, waardoor koren soms genoodzaakt worden om er mee op te houden.  Koren die investeren in de opleiding van hun dirigent, investeren ook in de toekomst van hun koor. 
Misschien zijn er ook wel mensen in uw koor met een muzikale bagage die in geval van nood de dirigent kunnen vervangen of helpen als repetitor.  Een luxe voor de dirigent én voor het koor.

U heeft wat drempelvrees? Geen nood, alles gebeurt in en zeer gemoedelijke sfeer, en u kunt zich ook als waarnemer inschrijven. Het enige verschil is dat u dan niet voor het koor wordt geplaatst.

Bij voldoende inschrijvingen wordt de groep in twee gedeeld zodat elke actieve cursist voldoende aan bod kan komen. De nadruk wordt dan ook vooral gelegd op slagtechniek en repetitietechniek; en als actieve cursist krijgt u ook de kans om voor een koor te staan. Op de laatste sessie volgt een evaluatie en krijgen de cursisten die alle sessies volgden een deelnamebewijs.

Docenten:
Wim Verdonck, dirigent van het Kortrijks Vocaal Ensemble en docent koordirectie aan de Academie voor Muziek en Woord te Waregem.  Indien voldoende inschrijvingen wordt een 2de docent voorzien, namelijk Jan Vuye, dirigent van o.a. Con Cuore Waregem en eveneens docent koordirectie aan de Academie voor Muziek en Woord te Waregem.

Data:
zaterdag 11 maart 2017 van 13:00 tot 16:00
zaterdag 18 maart 2017 van 13:00 tot 16:00
zaterdag 25 maart 2017 van 13:00 tot 16:00

Plaats:
Academie voor Muziek en Woord, Olmstraat 25,   8790  Waregem (op wandelafstand van het station van Waregem)
 
Deelnameprijs:
50 euro voor koren aangesloten bij Koor&Stem
75 euro voor niet aangesloten koren.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze op de 3 sessies aanwezig zijn, van 13:00 tot 16:00. Het aantal actieve deelnemers is beperkt, dus vlug inschrijven a.u.b. door een mail te sturen naar lieve.wannyn@skynet.be.  Het aantal waarnemers (passieve deelnemers) is onbeperkt!
 
 
Gelieve het verschuldigde bedrag tegen 1 maart over te schrijven op 
rekeningnummer BE47 7755 6502 1280 (BIC: GKCC BE BB)  van  Koor&Stem West-Vlaanderen vzw met vermelding “basiscursus koordirectie 2017”. 

Uw inschrijving is geldig van zodra het verschuldigde bedrag is overgeschreven. 
Uw inschrijving zal worden bevestigd!

Contactpersoon
Lieve Wannyn,
Kattebelweg 14
Kuurne
0473-92.15.00
lieve.wannyn@skynet.be

Klik op bovenstaande link en het inschrijvingsformulier verschijnt in een e-mail.

U kunt ook onderstaand formulier kopiëren.

___________________________________________________________
 
INSCHRIJVINGSFORMULIER
BASISCURSUS KOORDIRECTIE WAREGEM – MAART 2017
 
11, 18 en 25 maart 2017 van 13:00 tot 16:00


Zo vlug mogelijk te versturen naar:
Lieve.wannyn@skynet.be
Tel. 0473/92.15.00

– naam en adres:

– telefoon:

– GSM:

– e-mailadres:
 
– naam koor:

– is uw koor lid van Koor&Stem:  ja  – neen

– neemt actief deel   –  neemt deel als waarnemer   (aanduiden a.u.b.)

– dirigent van / repetitor (aanduiden wat van toepassing is)

– muziekopleiding: (opleiding aan muziekacademie, hoger muziekonderwijs…)

– vragen, opmerkingen: 
Uw inschrijving zal worden bevestigd.