Getuigenis Lieve Lannoo
Zonder veel verwachtingen en met veel nieuwsgierigheid heb ik de basisopleiding koordirectie aangevat vanuit het standpunt: Wat ik kan bijleren, is goed meegenomen. Al snel bleek dat het helemaal niet eenvoudig is om duidelijk te kunnen overbrengen naar het koor wat je als dirigent wil bereiken. Het was confronterend op te merken dat elke houding en inbreng van de dirigent zijn weerslag heeft op de koorzang. De basis was gelegd. Ik merkte een honger bij mezelf om hier bewuster mee aan de slag te gaan.
De opleiding DKO koordirectie, een driejarig traject op zaterdagvoormiddag met Wim Verdonck en Jan Vuye, was een logisch vervolg. Het bleek een brede opleiding te zijn: slagtechniek, didactiek, partituuranalyse, repertoirekennis, … , stuk voor stuk boeiende onderwerpen. Maandelijks was er de mogelijkheid om voor een oefenkoor te staan en de aangeleerde technieken stap voor stap eigen te maken.
De tweejarige specialisatiecursus was nog meer verdiepend in het kunnen aansturen van koren met verschillende niveaus. Daarvoor gingen we ter plaatse bij enkele bereidwillige koren om een programma in te studeren aangepast aan hun mogelijkheden.
Het eindpunt van de opleiding was o.a. een toonmoment brengen met koor en orkest. Door covid was dit helaas niet haalbaar. Doch in maart dit jaar, 2 jaar na mijn afstuderen, kon ik toch de St John’s Passion van Chilcott uitvoeren met mijn koor Laudate Laurentius i.s.m. Altra Voce. Een mooie apotheose na een heel leerrijke koordirectieopleiding.
Lieve Lannoo
Nvdr: Lieve volgde ook eerst de kortlopende cursus bij Koor&Stem West-Vlaanderen en nadien de basisopleiding én de vervolgopleiding “specialisatie koordirectie” in het DKO.