Van totaal geen ervaring tot Master Choir Conducting…

 

Mijn naam is Leen Van Hee, 55 jaar, uit Meulebeke. Ik behaalde dit jaar mijn Masterdiploma koordirectie aan het conservatorium van Maastricht, onder de leiding van prof. Ludo Claesen, met het judicium “Cum Laude”.

De basis van dit mooi resultaat werd zowat 10 jaar geleden gelegd in de academie van Waregem, waar ik toen heel schoorvoetend startte met de DKO-opleiding koordirectie onder leiding van Wim Verdonck en Jan Vuye.

Ik begon er aan zonder enige voorkennis of ervaring in de koorwereld, ik had nog nooit gedirigeerd en ik had ook helemaal geen koor. Ik kwam er nl. terecht nadat ik had meegezongen in het examenkoor van enkele studenten koordirectie. Ik was gewoon geïnteresseerd geraakt om zelf eens deze cursus te volgen.

 

Wim Verdonck leerde ik me de eerste kneepjes van het vak aan.

Met héél veel geduld bracht hij de verschillende technieken aan: hoe je een maat 2/4, 3/4, 4/4 naar behoren dirigeert; hoe je leert luisteren naar de verschillende stemmen in het koor; hoe je een koorpartij analyseert en aanleert aan de koorleden; hoe je een goede houding aanneemt als dirigent; hoe je de zangers naar jouw handen leert kijken en op jouw handgebaren leert zingen, enz. Hij liet me ook luisteren naar diverse koorwerken, waardoor ik de schoonheid van de koormuziek ging ontdekken.

 

In het 2dejaar ging Jan Vuye hierop verder. 

Hij breidde mijnslagtechniek verder uit; leerde me moeilijkere koorwerken dirigeren; daagde de onafhankelijkheid van mijn handen uit; leerde hoe ik de toon opgeef via een stemvork, enz. Daarnaast kreeg ik ook heel wat lessen repetitietechniek … een onderdeel waarvan ik opnieuw nog helemaal geen kaas gegeten had, want ik had geen eigen koor. Elke maand stond er een repetitie met het oefenkoor op het programma, waar ik dan de theorie in praktijk kon proberen om te zetten.

 

Enkele vrijwillige zangers kwamen speciaal samen en vormden dan een gelegenheidskoor. Dit was voor mij telkens een welgekomen oefenmogelijkheid, want zoals gezegd, een eigen koor had ik nog steeds niet … 

Ik kreeg de smaak échtte pakken. Ik werd dirigent van het plaatselijk koor Crescendo in Meulebeke, werd hulpdirigent bij het koninklijk koor en orkest Zanglust uit Tielt en ik volgde diverse zomercursussen bij de Kooracademie in Brugge. Ik groeide in mijn kunnen en mogelijkheden, en zo sloot ik mijn studie aan de academie van Waregem in 2015 met grootste onderscheiding af.

 

Tijdens de verschillende deelnames aan de zomerweek in Brugge, leerde ik Ludo Claesen kennen. 

Hij was onder de indruk van mijn vaardigheden, waardoor hij me aanraadde om bij hem aan het conservatorium van Maastricht een voltijdse opleiding tot professioneel dirigent te volgen.

In eerste instantie hield ik de boot af, omdat ik niet meer van de jongste ben, een gezin met 3 kinderen heb, én een job te vervullen heb. Een voltijdse, hoofzakelijk Engelstalige studie, ver weg van huis, in Nederland zag ik voorlopig niet te combineren.

Na veel twijfelen en wikken en wegen, heb ik in september 2016 dan tochde stap gewaagd …

Na onderhandelen met het conservatorium kon ik studeren in een combinatie van enerzijds 1 volle dag contactstudie in Maastricht zelf (allerlei theoriecursussen+ 1 of 2 uur hoofdvakles bij Ludo Claesen)en anderzijds de rest van de week via zelfstandige afstandsstudie. Ik studeerde op elk vrij moment, vooral ’s avonds en ’s nachts …Het was geen eenvoudige opgave, het vergde heel veel energie, organisatie en inzet, maar ik was heel gedreven en ik ging er voor.

In 2020, net bij de start van de Coronapandemie, behaalde ik mijn diploma van de 4-jarige opleiding Bachelor of Music, Choir Conducting met grootste onderscheiding, cum laude, en felicitaties van de jury. 

De examencommissie besliste dat ik meteen ook toegelaten werd tot het Mastertraject ….

Nu, 2 jaar later, dus na 6 jaar studie, in combinatie met mijn job, mijn gezin en 3 opgroeiende kinderen, studeerde ik af als Master Choir Conducting met een hele mooie eindscore van “9/10 with special distinctions”en opnieuw het judicium “Cum Laude”.

Wie had zo’n dikke 10 jaar geleden gedacht dat ik ooit dirigent zou worden? 

Ik in ieder geval helemaal niet! Maar zie waar ik nu sta en wat ik ondertussen bereikt heb.

Ik ben er mijn docenten Wim Verdonck, Jan Vuye en Ludo Claesen, en mijn gezin héél dankbaar voor!